Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард потвърди в петък,

...
Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард потвърди в петък,
Коментари Харесай

Кристин Лагард: ЕЦБ едва ли ще вдигне лихвите през 2022 г.

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард потвърди в петък, че изискванията за повишение на лихвите е малко евентуално да бъдат изпълнени през идната година.

Лагард приказва пред Европейския банков конгрес във Франкфурт, където предизвести, че ЕЦБ не би трябвало да бърза с прибързано затягане на паричната си политика.

Кристин Лагард към този момент се опита да охлади упованията за повишение на лихвите през идната година след съвещанието на борда на ЕЦБ  през октомври.

В речта си в петък Лагард сподели, че високите равнища на инфлация евентуално ще се покачат в допълнение до края на годината.

Инфлацията в еврозоната доближи 4.1% на годишна база през октомври, което е повече от два пъти задачата на ЕЦБ.

Според шефката на регулатора този инфлационен напън е " нежелателен и мъчителен ".

ЕЦБ приема съществено опасенията за повишаването на инфлацията, само че е безапелационна, че моторите на този ценови натиск ще избледнеят в средносрочен проект, което е и хоризонтът, който има значение за паричната политика, акцентира Кристин Лагард.

По думите й инфлацията произтича от проблемите с доставките на стоки и скока на цените на силата, което евентуално ще забави темпа на икономическото възобновяване в кратковременен проект. Но мнението й е, че с цел да се върне инфлацията към задачата на ЕЦБ от 2%, централната банка би трябвало да бъде постоянна в своята парична политика.

Затова Европейската централна банка остава уверена, че ценовият напън ще намалее с течение на времето. Кристин Лагард даде образец с цените на силата. По-конкретно цените на естествения газ вече са паднали с към 21% от рекордни равнища, следени през октомври. Именно заради тази комбинация от движещи сили зад инфлацията, Лагард счита, че " преждевременното стягане на политиката единствено би влошило това напрежение върху приходите на семействата ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР